Comment choisir son casque de ski WEDZE

De juiste helm kiezen

(20)

Of je nu beginner bent of ervaren skiër, iedereen valt wel eens. De gevaren en risicofactoren zijn in elk geval reëel: snelheid, bomen, ijsplekken, andere skiërs enz. Maar met de nodige bescherming kan je het risico op zware blessures en letsels alvast enorm terugdringen!

Bij een val beperkt een helm de kans op een schedeltrauma met meer dan 30%: hoewel je niet verplicht bent om er eentje te dragen, is hij toch onmisbaar in de ski- of snowboarduitrusting van groot en klein, om zo in alle veiligheid naar beneden te komen.

Een helm kies je op basis van 3 belangrijke criteria:
-de maat
-het comfort
-de ventilatie


De maat

Om goed zijn werk te doen, moet de helm het hoofd perfect omsluiten en goed blijven zitten. Als hij te groot is zal hij niet doeltreffend beschermen. Spant hij te hard, dan zal hij hinderen tijdens het skiën of snowboarden.

Het eerste wat je dus doet voor je een helm kiest, is je hoofdomtrek meten. Doe dat met een lintmeter, die je boven de oren en wenkbrauwen houdt.
Normaal gezien moet de lengte ergens tussen de 52 en de 65 cm liggen.

De maten durven al eens uiteenlopen van fabrikant tot fabrikant, maar doorgaans is dit een goeie indicatie:
51-52 cm: XXS
53-54 cm: XS
55-56 cm: S
57-58 cm: M
59-60 cm: L
60-61 cm: XL


Het comfort

Ski- en snowboardhelmen zijn voorzien van de nieuwste technologische snufjes, om ze efficiënt en licht te maken én je tegelijk een maximale bescherming en totale bewegingsvrijheid bieden.
Thermisch gecomprimeerd EPS-schuim (geëxpandeerd polystyreen) dat zich naar elke hoofdvorm zet, een harde buitenschaal in ABS...alles wordt in het werk gesteld om jouw comfort en veiligheid te verzekeren, zonder uiteraard de lichtheid uit het oog te verliezen.

Er bestaan 2 soorten wintersporthelmen:
-Klassieke helmen, die gemaakt zijn uit 2 lagen: een harde buitenschaal die je beschermt tegen scherpe objecten, en een binnenvoering die de schokken absorbeert
-In Mold-helmen, waarbij de buitenschaal en het dempende binnenwerk versmolten zijn tot één geheel. Dat levert een wat lichtere helm op.

Afhankelijk van de behoefte heb je de keuze uit verschillende schuim- en textielsoorten:

  • Ergonomisch schuim en textiel dat zich mooi naar de vorm van je hoofd zet

  • Warmtegevormd schuim en textiel, voor extra zachtheid

Tip van Wed'ze

Een helm die een smak heeft gekregen of waar je zwaar op bent gevallen, moet absoluut vervangen worden: we raden hoe dan ook aan om je helm om de 3 jaar te vernieuwen.


De ventilatie

Een lekker warme helm kan dan wel handig zijn, bij aanhoudende inspanningen ga je natuurlijk ook zweten. Sommige helmen zijn voorzien van luchtgaten en regelbare ventilatiesystemen, om de temperatuur in de helm te regelen en de transpiratie af te voeren.

Om tocht te vermijden, moet je er wel op letten dat je skibril mooi aansluit tegen de helm. Daarom neem je best je eigen skibril mee als je een helm gaat kopen, zodat je ze samen kunt passen en controleren of alles wel goed aansluit.

Er bestaan verschillende ventilatiesystemen, al dan niet regelbaar:

  • « Air Cooling System »: 6 luchtgaten, voor een permanente ventilatie
  • « Air Block»: 10 of 12 luchtgaten, voor een maximale ventilatie. Je kan de verluchtingsgaten afsluiten.
  • « Active Air Cooling System » om het ventilatieniveau zelf bij te regelen.

 

Tip van Wed'ze

Een muts dragen onder je helm is niet nodig, de helm zelf is in principe warm genoeg.


Stijl & accessoires

Er blits en trendy uitzien met een helm op, het kan! Veel riders verkozen vroeger een muts boven een helm, maar steeds meer wordt een helm ook een heus modeaccessoire.

Er is dan ook enorm hard gewerkt aan de stijl en het design van de helmen: sobere en vloeiende lijnen, moderne kleuren, leuke prints, helmstickers, helmhoesjes...tegenwoordig bieden de fabrikanten je tal van mogelijkheden om je helm een persoonlijke toets te geven en origineel uit de hoek te komen op de piste!

En riders die met hun makkers willen kunnen communiceren op de piste of naar muziek willen luisteren, kunnen zelfs opteren voor een helm met ingebouwde Bluetooth-kit. Maar opgelet, blijf altijd aandachtig als je over de piste scheurt: een foutje door onoplettendheid is snel gemaakt!

Tip van Wed'ze

Om je te beschermen tegen de zon en de kou, kan je je skibril vervangen door een vast vizier.


Onderhoud

Als de helm is uitgerust met uitneembare schuimstukken, dan kan je die verwijderen en ze wassen in de machine op 30°. Is dat niet het geval, dan kan je altijd je helm even laten weken in een lauw sopje. Wrijf er vervolgens eens goed over, even spoelen en dan afvegen met een handdoek. Laat drogen aan de lucht, en je helm is weer als nieuw!

Thierry PAULIN (NL/BE)
Productmanager
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
Tips van Wed'ze
(12)
HAUT DE PAGE