Bien s'habiller pour les sports d'hiver

De juiste wintersportkleding

(12)

Elke winter opnieuw brengt wintersport klein en groot in vervoering. Om optimaal te profiteren van de bergen en de sneeuw, heb je uiteraard een aangepaste outfit nodig!

De nieuwe, ultramoderne en technische stoffen en materialen bieden tal van nuttige eigenschappen: ze kunnen waterafstotend zijn, ademend of isolerend, zodat je doeltreffend beschermd bent tegen de kou, en tegelijk lekker zitten en er stijlvol uitzien. Denken we bijvoorbeeld aan Novadry, Gore-Tex, Thinsulate...stuk voor stuk technologieën ten dienste van het welzijn van elke sporter!

Wintersportkleding moet voldoen aan de volgende criteria:
- beschermen tegen de kou
- beschermen tegen vocht
- beschermen bij valpartijen.


De 3 lagen


Om warmte en comfort te verzekeren is niets zo goed als het bekende "3 lagen"-systeem:

 • De "second skin"-laag

  Deze laag, in rechtstreeks contact met de huid, heeft als doel om de transpiratie af te voeren en je lichaam droog te houden, zodat het niet afkoelt. Om het vocht te absorberen draag je een nauw aansluitende sous-pull, die zeker niet te ruim mag zitten. Korte of lange mouwen, rolkraag of niet, aan jou de keuze! Een aanspannende lange onderbroek in katoen of zijde is perfect voor onder je skibroek.

 • De isolerende laag

  Moet een luchtlaag vormen rond het lichaam, die de warmte vasthoudt en dik of dun is naargelang de buitentemperatuur. In wol, watten, fleece of softshell, een onderjas is altijd een slimme zet!

 • De beschermlaag

  Dan is er nog de jas, de aanvulling op de 2 eerste lagen. Hij beschermt je tegen slecht weer, dankzij de waterafstotende coating. Je kiest best voor een jas of donsjack met een kap, zo ben je nog beter beschermd tegen koude, wind en sneeuw. Elastische polsen, sneeuwvangers...de meeste jassen hebben handige extraatjes en een model dat de koude lucht buitenhoudt.

  De onderkant dan: lange broek of pak? Een pak houdt de sneeuw goed buiten bij een val, een broek is wat handiger!

 

Vergeet ook niet om je outfit aan te vullen met een aantal onmisbare accessoires, zodat je ten volle kan genieten van de bergen en de pistes!
handschoenen of wanten,
een muts, een hoofdband of een buff
hoge en warme kousen

Tip van Wed'ze

Het ademend vermogen van een kledingstuk wordt gemeten in gram/m²/24 uur: om er zeker van te zijn dat al het vocht goed wordt afgevoerd, kies je best voor een waarde van minstens 8000 g/m²/24 u. De waterdichtheid op haar beurt wordt uitgedrukt in mm Schmerber: bij waardes van minder dan 10.000 mm mag je er zeker van zijn dat je perfect droog blijft! Freeriders zullen weliswaar opteren voor 20.000 mm, omdat ze vooral op en in de diepsneeuw te vinden zijn.

Matthieu ROBERT (NL/BE)
Productmanager
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Score geven
HAUT DE PAGE