WEDZE Freestyle : les conseils d'une championne

Ontdek het freestylen met Marie Martinod: tips van een kampioene

(14)

Een leuke dag freestylen voor de boeg? Doel: plezier maken! Naar mijn mening is het nog leuker wanneer je in groep bent. De afspraak is gemaakt, je maten gaan mee, met slechts één ding in gedachten: fun! Het snowpark ligt aan jullie voeten, klaar om alles te geven?

 

 

Materiaal

Wie het freestylen wil proberen, schaft zich best soepele, korte twintips aan die heel wendbaar zijn. 

Een helm en rugbescherming zijn natuurlijk ook onmisbaar. Kies korte skistokken om het risico op blessures aan de schouder te vermijden.

 

De opwarming 

Naast een goede uitrusting kan ik niet genoeg aandringen op een goede opwarming. 

Je moet je lichaam voorbereiden op bewegingen die het misschien niet gewend is en je moet een goede fysieke conditie kweken voor meer comfort. 

Daarom stel ik voor dat je de opwarming binnen doet, voor je je ski's aantrekt.

 

Begin met de nek en maak eenvoudige ja- en nee-bewegingen met het hoofd. Maak vervolgens ronde cirkels met de armen om de schouders los te maken, daarna ronde cirkels met het bekken met de handen op de heupen. Maak grote bewegingen, ook al ziet dat er wat belachelijk uit. Ach, doe maar eens even gek. Met een goede opwarming wordt ziekteverlof toch maar mooi vermeden... Eindigen doe je met een reeks van 10 squats

 

Zoals ik al zei, een goede opwarming is een must!

 

 

Richting snowpark!

Over het algemeen lopen snowparks vol met wat de Amerikanen "Park Rat's" noemen. Je leest het goed: "de ratten van het park", die krioelen overal en ze kennen het park als hun broekzak.

 

Laat je zeker niet intimideren! Het park is er voor iedereen en voor het amusement. Er zijn geen absurde regels die je misschien niet kent. Het belangrijkste is om je beurt af te wachten en om zeker niet achter een module te blijven staan of liggen. Wil je stoppen, ga dan weg van de lijn waar de freeriders neerkomen om botsingen te vermijden.

 

Kies een module op jouw niveau. Ze krijgen vaak dezelfde kleur als de pistes: groen, blauw, rood, zwart.

Voor extra veiligheid kan je één of twee personen voor je laten gaan, om het startpunt van de sprongen in te schatten en zo de juiste snelheid te nemen voor een sprong. 

 

Begin altijd aan een hindernis in een opgespannen houding en naar voren leunend, dus steunend op de tong van je skischoenen, klaar om af te zetten. Dat vieze gevoel wanneer je van de grond komt is normaal. Blijf je lichaam goed opspannen wanneer je terug neerkomt.  

 

Om zacht te landen, moet je proberen om bij een sprong over het platte deel net na de bult te springen, zodat je landt op de helling

 

Neem om te wennen de box eerst een keertje gewoon, zonder te draaien. Probeer de voeten te spreiden op heupbreedte. 

 

Nog dit: laat het kind in je gewoon weer los en vertrouw erop! Hij bepaalt voor de helft je slaagkans... Veel skiplezier

Marie Martinod (NL BE)
Olympisch vicekampioene halfpipe en technische partner van Wed'ze
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
HAUT DE PAGE