Bien débuter en snowboard wedze

Goed van start als snowboarder

Wil je graag een andere sneeuwsport ontdekken? Probeer dan het snowboarden eens uit. Deze superleuke sport is voor iedereen weggelegd, ongeacht je skiniveau. Lijkt het je wat te ingewikkeld? Wij zullen je het tegendeel bewijzen! Speciaal voor jou zijn we naar La Clusaz gegaan om er de tips en tricks van Victoria Codron, beter bekend als "Vik", te aanhoren. Deze instructrice bij de Franse skischool ESF en winnares van de challenge voor snowboardinstructeurs (bordercross) in 2006 geeft je al haar basistips voor een goede start.

 

 

Wed’ze: Wat is volgens jou de ideale leeftijd om te beginnen met snowboarden?

8 jaar is de aanbevolen minimumleeftijd, want dan is het kraakbeen gevormd. Een maximumleeftijd is er niet! Ik heb zelfs ooit een leerling van 60 jaar gehad.

 

Wed’ze: Moet je al kunnen skiën om te leren snowboarden?

Nee, niet noodzakelijk. Enige kennis van het skiën kan helpen (voornamelijk voor het kanten), maar je kan perfect leren snowboarden zonder dat je ook maar ooit een andere sneeuwsport hebt gedaan.

 

Wed’ze: Welk snowboardmateriaal raad je aan?

Om te beginnen is het niet zozeer de outfit die belangrijk is, maar een goede bescherming. Enkel een helm is niet genoeg. Je hebt ook polsbescherming nodig, blessures aan de polsen komen immers het vaakst voor bij beginners! Denk ook aan rugbescherming om jezelf te beschermen tegen skiërs die van achter je komen op de piste; in het begin zit je vaak neer! Wat het board betreft: kies er best één van soepel materiaal dat 'niet te lang' is (tot onder de kin). Om de bindingen af te stellen, moeten de twee voeten minstens even ver als de onderarmen (handen inbegrepen) verspreid staan. Als je zelf je bindingen afstelt, moet de hoek achteraan -2 tot -4° zijn en vooraan +10 tot 15°. Maak de bindingen en de schoenen goed vast, want dat is een vaak voorkomende fout...

 

 

Wed’ze: Welke oefeningen raad je beginners aan?

Ik raad beginners aan te starten op een stuk aflopend vals plat, waar ze vanzelf tot stilstand komen. Zet enkel de voorste voet vast om je evenwicht te leren vinden. Hierna kan je een gemakkelijke (groene) piste proberen om te leren roetsjen en het "vallend blad" te trainen. In deze fase raad ik aan gewend te raken aan de skilift, want je traint er je evenwicht mee en je leert hoe je je snowboard plat kunt houden. Vervolgens ga je (maximaal een dag of twee, vaak gedurende enkele uren, afhankelijk of je de bocht aankunt of niet) bochten proberen nemen, door te steunen op de hiel (backside) of op de voorvoet (frontside).

 

Wed’ze: Bedankt Vik voor deze handige tips!

Je hebt het goed begrepen: snowboarden betekent dus vooral plezier maken en is perfect voor al wie gemotiveerd is.

 

Nu je wat meer weet over snowboarden, ben je klaar voor het avontuur! Alleen, met vrienden of familie... Let's go!

Pauline MARTIN (NL/BE)
Dialog leader
HAUT DE PAGE