Comment choisir son snowboard WEDZE

Het juiste snowboard kiezen

(10)

Elke snowboarder heeft zijn stijl en niveau en heeft dus een geschikt snowboard nodig! Of je nu pistefreak, freerider of freestyler bent, voor elk gebruik bestaan er aparte snowboards met specifieke technische kenmerken.

Om het juiste snowboard te kiezen, moet je rekening houden met 2 belangrijke criteria:
-Het gebruik
-Je niveau.


Het snowboard

Voor we beginnen, is het toch handig dat we eerst even 2 belangrijke snowboardbegrippen uitleggen: de shape en de camber.

De shape verwijst naar de vorm van je plank en kan:
-richtingspecifiek (directioneel) zijn, waarbij de nose breder is dan de tail. Boards met een directionele shape zijn stabiel en geven veel grip bij bochten tegen hoge snelheid
-twin tip, of anders gezegd symmetrisch, zonder onderscheid tussen voor en achter. Zo kan je perfect in twee richtingen glijden met je board.

De directionele shape raden we vooral aan voor piste- en off-pistegebruik omdat hij een betere bochtenligging verzekert. Een twin tip is eerder geschikt voor freestyle.

De camber

De camber is de kromming van het bord, gezien in profiel, en is bepalend voor de zones die in contact komen met de sneeuw. Er bestaan verschillende soorten:

 • De klassieke camber
  gemaakt voor kracht en grip, ideaal voor beginners
 • De platte camber
  perfect voor freestyle
 • De omgekeerde camber
  ideaal voor freestyle, om vlotter te kunnen landen na een jump
 • De pow-camber
  die een betere ligging verzekert in de diepsneeuw.

 


De bindingen

Uiteraard een onmisbaar onderdeel van je snowboard. De bindingen verzekeren efficiëntie en controle terwijl je op je board staat, en zorgen tegelijk voor steun en comfort. De troef? De sluitsnelheid, die enorm belangrijk is!

Wat de maten betreft heb je de keuze tussen S (schoenmaat 34 tot 41), M (41-43) en L (43 en meer).


De maat

Om stabiel op je board te staan en ten volle te kunnen genieten op de piste, heb je materiaal nodig dat perfect is aangepast aan je lichaamsbouw. Daarom zijn je lengte en gewicht essentiële criteria waar je rekening moet houden bij de keuze van een snowboard.

Er bestaat een handig trucje om heel snel te weten of je een snowboard in de juiste maat hebt gekozen. Houd daarvoor het snowboard verticaal voor je: voor freestylers moet de plank tot tussen de schouder en de kin komen, voor freeriders tussen de kin en de neus. Om echt zeker te zijn, raadpleeg je best gewoon de maat-gewichttabellen om ervoor te zorgen dat je materiaal helemaal op maat is:

Tip van Wed'ze

Koop eerst je snowboardboots en trek ze aan als je je snowboard uitkiest!
Snowboarders met grote voeten (44 en meer) kiezen best voor een "wide"-board, dat iets breder is dan de standaardplanken.

Philippe TIERCIN (NL/BE)
Productmanager
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Score geven
HAUT DE PAGE