Comment bien préparer votre matériel WEDZE

Hoe kan je je materiaal best klaarmaken?

(5)

 

Je vertrekt binnenkort naar de bergen? Dan is het tijd om je materiaal uit de kast te halen. Maar weet je ook hoe je dit materiaal moet klaarmaken en onderhouden? Lees alle adviezen van onze expert, Yves Rocquet, ateliertechnicus, om van je eerste afdaling een onvergetelijke belevenis te maken.


Heb je de gouden regels gelezen voordat je het voorbije seizoen je materiaal opgeborgen hebt? Dat is inderdaad de eerste vraag die je jezelf moet stellen!

 

De gouden regels aan het einde van het seizoen:

- Drogen: Droog je materiaal zorgvuldig af met een zacht doek
- Inwrijven met was: Breng ter bescherming een dikke laag skiwas aan op het belag van de ski's. Die behandeling wordt ook wel eens ‘inwintering’ genoemd
- Stockage : Stop je materiaal in een beschermhoes en bewaar het op een droge plaats

 

Voor materiaal dat aan het einde van het seizoen behandeld werd

Als je deze hoofdregels volgt volstaat inwaxen/slijpen aan het begin van het seizoen. Verwijder met een spatel eerst het overschot van de waslaag, slijp daarna de zijkanten, wrijf het belag in met was en boen het op met een synthetisch doek. Op die manier bekom je een optimaal glijvermogen.

 

Voor materiaal dat na het seizoen gewoon opgeborgen werd

Maar ook als je je de juiste reflexen aan het einde van het seizoen nog niet eigen hebt gemaakt is er nog geen reden tot paniek! Je zal dan alleen een beetje meer tijd moeten uittrekken om je materiaal opnieuw volledig gebruiksklaar te maken!

 

 


Hoe kan je je materiaal best klaarmaken?

 

 • 1 - Het belag repareren

  Check allereerst de staat van het belag. Als je merkt dat het niet effen is of als je gaatjes, strepen of krassen ziet, is het absoluut noodzakelijk ze op te vullen om waterinfiltratie in de structuur van de ski of het snowboard te voorkomen.

 • 2 – De zijkanten gladschuren en slijpen

  Daarna moeten ze, als er op de zijkanten van je ski's sporen van roest te zien zijn en ze ruw geworden zijn ter aanvulling van het slijpen met een slijpsteen gewet worden, vooral omdat de sneeuw in het begin van het seizoen vaak nog hard is.

 • 3 – De bindingen afstellen

  En ten slotte is het voor je veiligheid noodzakelijk om je bindingen nauwkeurig af te stellen in functie van je gewicht, je leeftijd en je niveau als skiër!

Vergeet niet dat dit onderhoud ertoe bijdraagt om de prestaties en de kwaliteit van je ski's en snowboards tiptop te houden. Om ten volle te genieten van je skitrips is het aan te raden ze minstens eenmaal per jaar een onderhoudsbeurt te geven. Als je twijfelt, doe dan beroep op een professional!

 


Ontdek onze diensten in beeld.

Onze diensten zijn beschikbaar in al onze Decathlon-ateliers, en worden uitgevoerd door goed opgeleide technici die beschikken over een professioneel machinepark, geleverd door onze technische partners.

Yves Rocquet (NL/BE)
Ateliertechnicus Decathlon
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Score geven
HAUT DE PAGE