WEDZE Comment choisir ses boots de snowboard ?

Hoe kies ik mijn snowboardboots?

(10)

Bij snowboarden is het comfort van je voeten heel belangrijk, voor je eigen plezier en om in alle vertrouwen te kunnen glijden. De keuze van je boots en van je bindingen komt dus op de eerste plaats. Geen paniek! Dankzij onze tips heb je zeker de juiste schoenen om de pistes af te dalen.

LVoor snowboarden heb je natuurlijk een plank nodig, maar ook schoenen, en om plezier en prestaties te garanderen is het belangrijk een goede keuze te maken. Deze stap mag niet overgeslagen worden, welk niveau je ook hebt. Volg daarom de raad van Philippe, productmanager snowboards en snowboardboots.

 

 


Stel jezelf eerst en vooral een simpele vraag: waarom kan je niet snowboarden op basketschoenen?

 • Omdat je kou zou hebben? Ja.
 • POmdat je enkel te veel zou kunnen bewegen en je hiel niet stabiel genoeg achteraan je schoen vastzit, zodat je je plank niet kan besturen? Nog eens ja!
 • Omdat het risico op blessures te groot zou zijn? Uiteraard!
 • Omdat de bindingen pijn zouden doen na het aanspannen? Dat spreekt voor zich, doe de test maar eens thuis in je salon!
 • Omdat je zou uitglijden op een bevroren of besneeuwde ondergrond? En nog een keer ja!

Je hebt het al begrepen, om te snowboarden moet je boots dragen, voor je veiligheid en je comfort, maar ook om je plank te kunnen besturen.


 

Als je je snowboardschoenen kiest, moet je op de volgende punten letten:

 

 • Warmte & Comfort
  Geen wintersport zonder kou en sneeuw, om een aangename dag te hebben kan je dus maar beter je voeten lekker warm houden.

  Probeer je boots goed uit voor je ze koopt en denk eraan je skikousen aan te doen als je ze past. Pas ze ook eens als ze al vast zitten in de binding om zeker te zijn dat je de druk van de bindingen niet voelt


   

 • Grip
  De grip van de zool op sneeuw of op een bevroren parking of het board.
   

  De stijfheid of flex
  De stijfheid (of flex) van de boots vooraan (voor frontside bochten), achteraan (voor backside bochten) maar ook zijwaarts voor freestylefiguren en rotaties.


   

 • Het positiebehoud van de hiel
  oof meer in het algemeen van de voet in de binnenschoen, en dan het positiebehoud van de binnenschoen in de laars. Dit alles opdat elk bevel van je lichaam doorgegeven wordt aan het board. Hoe hoger je niveau, hoe hoger je snelheid, en hoe belangrijker een perfecte ondersteuning van je voeten in je boots wordt.


   

Mijn tip

Naarzel niet om de binnenschoen uit de laarzen te halen bij het passen en de binnenschoenen met elkaar te vergelijken. Ze zeggen veel over je toekomstige steun.

 

 


Het aanspansysteem

Het aanspannen van de boots is essentieel voor je comfort en de stabiliteit van je voeten. Er bestaan momenteel heel veel sluitingen: krachtig of minder krachtig, snel of minder snel, al dan niet met andere vetersluiting voor de wreef dan voor het scheenbeen,... jij moet het systeem vinden dat best bij je past! Een klein overzicht van de meest gebruikte systemen:

 

 • * De Boa-sluiting

  een afstelwieltje met een kabel, heel stevig en duurzaam.


   

 • * De klassieke sluiting
  Met te knopen veter.


   

 • * De snelle sluiting

  Om geen tijd meer te verliezen met het knopen van veters, dankzij een sluitstuk dat de veters blokkeert.

 •  

Het aanspansysteem kan

 

 • EENDELIG ZIJN: 1 sluiting voor heel de zone: snel en comfortabel en dus ideaal voor beginners.
 • TWEEDELIG ZIJN: een sluiting voor de wreef, een andere voor het scheenbeen. Dankzij dit systeem bepaal je zelf de mate van aanspannen. Je kan bijvoorbeeld onderaan harder aanspannen voor de stabiliteit en boven wat minder zodat je enkel beweeglijker is. Aan jou om uit te testen wat jou het best past! Probeer, experimenteer, maar vooral: amuseer je!

 

Kijk om dit alles wat beter te begrijpen eens wat nauwkeuriger naar de samenstelling van een snowboardboot:

Aan de buitenzijde:


 


 

 

Aan de binnenkant van je laars:

 

 

 

En dan nu een essentiële vraag: hoe kies ik de juiste snowboardboots?

 

1 - In functie van je niveau:

 

 

 • Voor beginners: Kies een eenvoudige binnenschoen, een schuimlaag rond je enkel van 10 mm volstaat. De laars moet soepel zijn zodat je je benen kan buigen en zo van bij het begin de juiste positie aanneemt.
   
 • Voor een tussenniveau: Kies eerst een iets stijvere laars, met een beter positiebehoud van je voet: een meer uitgewerkte binnenschoen of een afzonderlijke sluiting van je laarzen zodat je je sluiting harder kan aanspannen.
   
 • Voor experts: Heb je een hoge snelheid? Dan mag er niets bewegen zodat je je plank goed kan besturen of je tricks perfect kan controleren. Besteed echter ook aandacht aan je comfort! Kies een binnenschoen met een perfecte stabiliteit en een optimaal aanspansysteem.

 

2-In functie van je terrein

 

 

Als je graag snowboardt op alle terreinen (of anders gezegd: als je graag op alle terreinen -op of buiten de piste snowboardt), zijn alle soorten boots geschikt voor je. Kies dus degene waarin je je het best voelt.

Als je echter fan bent van freeriden, kies dan voor stijvere laarzen.

En geef voor freestyle op vlak terrein de voorkeur aan soepeler laarzen, natuurlijk ook met een goed positiebehoud, die je enkel veel bewegingsruimte geven.

En als je houdt van pipes, kies dan voor een stijve laars die je ondersteunt bij het neerkomen.

Veel succes dit seizoen!

Philippe TIERCIN (NL/BE)
Productmanager
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Score geven
Tips van Wed'ze
Comment choisir son snowboard WEDZE

Elke snowboarder heeft zijn stijl en niveau en heeft dus een geschikt snowboard nodig!

(10)
HAUT DE PAGE