Comment choisir ses skis WEDZE

Hoe kies je ski's?

(33)

Beginner, gevorderde of expert, voor elke skiër zijn er aangepaste ski's! Je ski's moeten aangepast zijn aan je niveau en gebruiksfrequentie, comfort en glijplezier garanderen, je veiligheid verzekeren en je in staat stellen om vorderingen te maken.

Dit zijn de criteria waar je op moet letten bij de keuze van je ski's:
- je technisch niveau
- je gebruik (freestyle, freeride, piste, all mountain)
- je lichaamsbouw


De bouw van een skiGoed om weten

Om de juiste ski's te kiezen, moet je ook een aantal begrippen kennen die te maken hebben met de structuur van het materiaal

De camber

De camber van de ski is eigenlijk de kromming zonder je gewicht en het gewicht van de bindingen erop: ski's kunnen de meest uiteenlopende cambers hebben: heel gekromd of eerder plat, afhankelijk van het gebruik en de verwachte prestaties.
Meestal hebben ski's een klassieke camber in de lengte, aangevuld met een rocker (verhoging) aan de nose en/of de hiel, voor extra power en controle.

 • De traditionele camber
  als de ski op de grond ligt, dan maakt ze enkel aan de uiteinden contact met de sneeuw (aan de nose en aan de tail), maar niet in het midden. Het middendeel is licht verhoogd, wat de ski een boogvorm geeft.

  › Ideaal voor op de piste
 • De omgekeerde camber of rocker
  in tegenstelling tot de traditionele camber ligt het contactpunt nu in het midden van de ski. De nose en de tail lopen lichtjes op en geven de ski een banaanvorm.

  › Ideaal voor freeride
 • Rocker in de nose
  de ski heeft een klassieke camber, gecombineerd met een rocker in de nose, voor een heerlijke bochtenligging.

  › Ideaal voor op de piste
 • Rocker in de nose en de tail of double rocker
  de klassieke camber wordt gecombineerd met een rocker voor- en achteraan, voor een uitstekende grip en een optimale draagkracht op diepsneeuw.

  › Ideaal voor freeride

 

De kanten

De kanten zijn de metalen randen langs weerszijden van het belag van een ski. Ze zorgen ervoor dat je grip krijgt op de sneeuw. Ze moeten regelmatig geslepen worden om hun scherpte te behouden. De uitdrukking "een kantfoutje maken" wil eigenlijk zeggen dat je gaat steunen op de niet-dragende kant, wat vaak leidt tot een val!


De soorten ski's

Beginners blijven best eerst op de piste, maar gevorderde en ervaren skiërs kunnen zich ook daarbuiten uitleven! Smal of breed, kort of lang, voor elk gebruik bestaan er speciale ski's.

 • Pisteski's
  Om de pistes te verslinden kiezen beginnende, gevorderde en doorwinterde skiërs best voor korte en vrij smalle ski's, die soepel en stabiel zijn voor een optimaal reactievermogen: perfect om je snelheid en traject te beheersen. Het ideale type om helemaal op te gaan in de bergen!
 • Allroundski's
  Om zowel op als buiten de pistes te kunnen skiën, kies je best voor allroundski's. Die zijn wat breder (ongeveer 80 mm) en hebben een vrij lange nose: extra draagkracht op diepsneeuw en uitstekende wendbaarheid op de piste verzekerd!
 • Ski's voor off piste en freeride
  Liefhebbers van maagdelijk witte hellingen en dikke lagen verse poedersneeuw opteren best voor brede ski's (minstens 100 mm). Die bieden een uitstekende draagkracht buiten de pistes en zijn voorzien van een rocker voor- en achteraan voor een betere ligging en een goede wendbaarheid op diepsneeuw.
 • Freestyleski's
  Ski's voor freestylers en snowparkfanaten moeten in de eerste plaats wendbaar zijn, zowel in de lucht als op de sneeuw! Ze moeten licht zijn om gemakkelijk jumps en figuren te maken, en symmetrisch om er zowel voor- als achteruit mee te kunnen glijden en vlot te landen bij elke sprong. De keuze zal dan vallen op twintip-ski's.

 


Over de lengte

De lengte van je ski's hangt in de eerste plaats af van het beoogde gebruik, maar ook van je lengte.
Om zeker te zijn dat je de juiste lengte kiest, vind je hieronder een overzichtstabel met alle maten ski's, in functie van de verschillende criteria waar je rekening mee moet houden:

Tip van Wed'ze

Hoe korter je ski's, hoe wendbaarder ze worden! Beginners raden we aan om ski's te nemen die 5 tot 10 cm korter zijn dan hun eigen lengte. Langere ski's zijn stabieler, maar moeilijker te manoeuvreren en daarom voorbehouden voor de wat meer ervaren skiërs.

Hoe stijver je ski's, hoe vinniger en technischer ze zijn! Dit soort ski's is eerder geschikt voor gevorderde en ervaren skiërs die van snelheid houden en graag carven. Soepele ski's zijn dan weer perfect voor beginners en skiërs die graag rustig over de pistes cruisen!


De bindingen

De binding bestaat uit 2 delen:
- de voorbinding of het teenstuk, dat vastklikt op de voorkant van de schoen
- de achterbinding of het hielstuk, dat de hiel van de schoen vastzet

De bindingen zijn uitgerust met een veersysteem dat ervoor zorgt dat ze losschieten bij een val, om ernstige blessures te vermijden. Ze worden afgesteld in functie van de gebruiker. Je niveau en lichaamsbouw (lengte en gewicht) zijn bepalend in de keuze van de bindingen en hun afstelling.
Beginners kiezen best voor vrij soepele bindingen, die heel snel openklikken bij een val. Experts geven best de voorkeur aan wat vastere bindingen.

De DIN-index verwijst naar de instelwaarde van de binding:

Beginner Gemiddeld skiër Gevorderde Profs

 


De stokken

Om je skioutfit helemaal af te maken, heb je ook nog stokken nodig! Ze zijn bedoeld om je bij te staan tijdens het skiën en moeten dan ook perfect op maat zijn.
Om de juiste lengte te bepalen draai je ze om, je plaatst ze rechtop en je houdt je hand net onder de kransen. Je onderarmen moeten een hoek van iets minder dan 90° maken ten opzichte van je lichaam.

 

James DE SAINT JULIEN (NL/BE)
Productmanager
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Score geven
Tips van Wed'ze
Bien entretenir ses skis WEDZE

(3)
HAUT DE PAGE