Comment bien régler ses fixations de ski WEDZE

Hoe stel je de bindingen van je ski's goed af?

(5)

Helm - skibril, ok. Handschoenen, ok. Stokken, ok. En de bindingen van je ski's? Voor een geslaagd dagje skiën zijn goed afgestelde bindingen even belangrijk als een goede skibril. Ontdek het hoe en waarom met Thierry, productingenieur bij Wed’ze.


GOED AFSTELLEN OM MEER TE GENIETEN EN VEILIGER TE SKIËN

Wedze: Waarom is het zo belangrijk om de bindingen van je ski's goed af te stellen?

Thierry: Dat kan in twee heel belangrijke woorden worden samengevat: plezier en veiligheid. Skiën is een bron van plezier, wat je niveau ook is. En genieten is belangrijk, maar denk ook aan de veiligheid! Slecht afgestelde bindingen betekenen een risico op blessures waardoor misschien je vakantie onverwachts moet worden afgebroken of om zeep is …

Ski's oefenen immers door hun lengte grote krachten uit op het been, vooraan en achteraan, wanneer je draait. Om blessures te vermijden, vooral aan de knie, moet de binding van je ski's de schoen losmaken wanneer die belasting groter is dan je lichaam aan kan. Dat noemt men "afwerpen", bijvoorbeeld wanneer je valt.


DE PARAMETERS VOOR DE AFSTELLING

Wedze: Wat moet je doen, of waar moet je rekening mee houden, om je bindingen goed af te stellen?

Thierry: De internationale norm ISO 11088 heeft waarden bepaald voor het afstellen volgens je profiel.

De 5 parameters zijn:

het gewicht van de skiër, zonder kleren aan, zoals bij de dokter

 

de lichaamslengte van de skiër

 

de leeftijd van de skiër

zijn niveau

 

de lengte van de zool van de schoen, aan de buitenkant gemeten.

 

De norm bepaalt de hardheid van je bindingen volgens die parameters. Het komt erop neer dat de schuiver in de venstertjes aan de voor- en achterkant van de binding op het juiste cijfer moet worden gezet.


DE IDEALE AFSTELLING

Wedze: Waarom heb je een softwareprogramma op punt gesteld om de ideale afstelling van bindingen te bepalen, volgens ISO-norm 11088?

Thierry: Elk jaar zijn slecht afgestelde bindingen de oorzaak van gescheurde achterste kruisbanden. Opdat iedereen gemakkelijk de goede afstelwaarden zou kunnen vinden, hebben wij een automatisch rekenprogramma gemaakt dat toegankelijk is voor onze teams in de winkels en voor onze klanten : link Iedereen kan dus gemakkelijk nagaan of de ingestelde bindingswaarden wel overeenstemmen met zijn of haar skiërsprofiel.


TIP VAN THIERRY:

LAAT JE BINDINGEN AFSTELLEN DOOR EEN VAKMAN

Wedze: Heb je nog andere tips voor skiërs?

Thierry: Ik raad hen aan hun bindingen te laten afstellen door een vakman, door onze technici van de Decathlon ateliers. Het is belangrijk dat de bindingen worden afgesteld volgens de lengte van de schoenen. Vergeet ook niet dat je parameters kunnen veranderen van het ene jaar op het andere, of zelfs in eenzelfde seizoen, wanneer je gewicht of je niveau van skiën verandert of wanneer je andere schoenen draagt. Alleen een vakman kan een optimale werking van je bindingen garanderen.

Wedze: Een laatste woordje om af te sluiten?

Thierry: De afstelling is fundamenteel, het is uiterst belangrijk dat je er aandacht aan besteedt en het laat doen door een vakman. Voor een optimale afstelling moet je zo nauwkeurig mogelijk je gewicht, lichaamslengte en niveau van skiën opgeven. Vandaag bieden wij je de middelen om je aandacht te vestigen op de afstelling van je bindingen. Zo ben je goed voorbereid om te genieten van een fijne skivakantie!Thierry BUQUET (NL - BE)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
HAUT DE PAGE