Bien entretenir ses skis WEDZE

Onderhoud van je ski's

(2)

Door goed zorg te dragen voor je materiaal ben je er zeker van dat het langer meegaat en dat je beter presteert op de piste.
Dit zijn de 3 onontbeerlijke stappen voor een goed onderhoud van je ski's:
1- Grondig reinigen
2- Slijpen volgens de regels
3- Zorgvuldig waxen

 


1. Grondig reinigen

Het belag van je ski's wordt zwaar op de proef gesteld: steentjes, stof, teer, restjes wax... Het is van essentieel belang dat je al die onzuiverheden verwijdert alvorens je de ski's waxt. Anders zou het vuil wel eens kunnen vastkoeken aan het belag. Hiervoor gaat er niets boven een ontwaxmiddel.

 


2. Slijpen volgens de regels

Goede zijkanten aan je ski's zijn essentieel om comfortabel en veilig te skiën. Wij raden aan om ze te laten slijpen door een vakman, bijvoorbeeld in de ateliers van de Decathlon-winkels die ze professioneel zullen slijpen, afgestemd op je niveau.

Je kan ze ook zelf scherp houden door met een slijper met regelmatige bewegingen langs de kanten te gaan, van nose tot tail. Vraag zeker advies in het atelier, we helpen je graag verder.

 


3. Zorgvuldig waxen

Waxen dient om het belag te onderhouden en te beschermen, maar het verbetert ook het glijvermogen van de ski's.

Je hebt hiervoor een waxijzer nodig, een blok wax, een plastic krabber en een borstel met haren in nylon en brons. Om de ski's goed vast te zetten, heb je een werktafel nodig.

Als het waxijzer warm is, kan je de wax langzaam laten smelten en over het volledige belag druppelen. Vervolgens verdeel je de druppels zorgvuldig met het waxijzer. Let op: laat het hete waxijzer nooit langer dan een paar seconden op dezelfde zone staan, zo kan je je belag ernstig beschadigen! Laat rusten (minstens 30 minuten) en schraap vervolgens alle overtollige wax eraf. Ga er tot slot over met een borstel met nylon en brons haren voor een mooi egaal resultaat.

Goed om te weten: om niet bedwelmd te raken door de giftige dampen die vrijkomen tijdens het waxen, doe je dit uitsluitend in een goed verluchte ruimte.

En we kunnen het niet vaak genoeg herhalen: professionals helpen je graag. Kom langs om de juiste wax te kiezen.

Er bestaan drie verschillende soorten wax:

Utilisé pour de courtes durées
comme fart d’appoint
Durée d’action plus importante Moins précis, utilisé par toutes
les températures

Het soort wax hangt ook af van je manier van skiën, de buitentemperaturen en je niveau:

- gele wax, geschikt voor temperaturen van -6 °C tot + 20 °C
- universele wax, ideaal voor temperaturen van -8 °C tot +15 °C
- rode wax, ontworpen voor temperaturen tussen -14 °C en -4 °C
- blauwe wax, voor temperaturen tussen -25 °C en -12 °C

Van het reinigen tot het waxen en slijpen: iedereen kan zelf zijn ski's onderhouden op voorwaarde dat je over de juiste uitrusting beschikt en werd opgeleid door professionals. Sommige winkels hebben een ski-atelier. Meer informatie vind je bij je Decathlon-winkel.

 

TIP VAN WED’ZE

Laat je het onderhoud van je ski's liever over aan echte professionals, dan kan je altijd terecht bij de gespecialiseerde ateliers in de Decathlon-winkels, waar een toegewijd team zich bekommert om je materiaal. Reinigen, waxen, slijpen, belag herstellen of je ski's klaarmaken om te overzomeren... Ze doen echt alles voor je !

 

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
Tips van Wed'ze
Comment choisir ses skis WEDZE

Beginner, gevorderde of expert, voor elke skiër zijn er aangepaste ski's!

(18)
HAUT DE PAGE