La sécurité en hors piste WEDZE

Veiligheid buiten de piste

(6)

Het plezier van skiën of snowboarden door prachtige landschappen en langs gigantische bergen zorgt voor onvergetelijke sensaties en emoties bij sporters. Dat gevoel van vrijheid en zelfontplooiing is enorm gegeerd bij sporters die graag hun grenzen verleggen. Er zijn wel enkele aspecten waarmee je moet rekening houden.

Buiten de piste gaan is niet zonder risico's wanneer je niet alle gevaren kent; skiën of snowboarden op ongerept terrein is enkel voor experts die elke piste (ook de moeilijkste) aankunnen.
We geven hier enkele tips voor wie wil leren freeriden.


MATERIAAL

Buiten de piste daal je af op poedersneeuw die niet is platgereden. Daarvoor heb je geschikt materiaal nodig, zodat je optimaal kunt genieten, maar vooral gemakkelijk kunt drijven op de diepsneeuw.
Bovendien kan je buiten de piste ook gevaren tegenkomen, zoals lawines of onopgemerkte natuurelementen (dennenbomen, rotsen).

In dat geval heb je zeker het volgende materiaal nodig:

 • brede ski's of een breed snowboard, zodat je genoeg draagkracht hebt en niet wegzakt in poedersneeuw
 • een helm, onmisbaar tijdens een val, vooral in rotsachtig gebied
 • rugbescherming, om de impact te verzachten wanneer je op je rug valt
 • een lawinepieper, die radiogolven verzendt en ontvangt
 • een sonde, om het slachtoffer te lokaliseren en na te gaan hoe diep hij/zij begraven zit
 • een schop, om een slachtoffer snel uit te graven.

 

Ook water en een overlevingsdeken zijn een must wanneer je noodgedwongen een nacht in de bergen moet doorbrengen.


TIP VAN WED'ZE

Leer je lawinepieper goed gebruiken op speciaal daarvoor voorziene trainingsplaatsen: het toestelletje goed kunnen gebruiken is een must wanneer je buiten de piste gaat, zowel om jezelf als andere freeriders te kunnen lokaliseren.


VOOR JE VERTREK

In de bergen, en zeker buiten de piste, zijn de weersomstandigheden bepalend. Informeer daarom vóór je vertrekt goed naar het weer en het risico op lawines.
De wind, de sneeuwval en de temperatuurschommelingen kunnen het ontstaan van lawines beïnvloeden.
De risico's, gerangschikt op een schaal van 1 (laag) tot 5 (heel hoog), zijn de volgende:

Risico 1: Laag
De sneeuw is stabiel. Er kunnen sneeuwverschuivingen ontstaan, maar er is weinig lawinegevaar, enkel op een paar extreem steile hellingen.

Risico 2: Beperkt
De sneeuwlaag is stabiel, er is enkel lawinegevaar op steile hellingen. Lawines zijn mogelijk, maar alleen bij sterke verschuivingen.

Risico 3: Aanzienlijk
De sneeuw is gemiddeld tot weinig stabiel op heel wat steile hellingen. Door kleine verschuivingen kunnen er (soms zelfs spontaan) lawines ontstaan.

Risico 4: Hoog
Het sneeuwtapijt is weinig stabiel op de meeste hellingen. Op verschillende plaatsen kunnen spontaan gemiddelde en zelfs grote lawines ontstaan.

Risico 5: Heel hoog
De sneeuw is allesbehalve stabiel. Grote lawines ontstaan spontaan, ook op minder steile hellingen.

Neem zeker geen onnodige risico's. Vanaf risico 2 kan je best je dagje freeriden uitstellen en wachten tot de weersomstandigheden gunstiger zijn.

TIP VAN WED'ZE

Vertel iemand welk traject je gaat afleggen en geef het uur door waarop je ongeveer zal terugkeren. Wanneer het plots begint te sneeuwen of te regenen, draai dan terug. Ga niet op je eentje terug naar een plek waar je eerder met een expert bent geweest, want de weersomstandigheden kunnen anders (en zelfs gevaarlijk) zijn.

Laat je begeleiden op je eerste tochten! Als je de bergen nog niet goed kent, zorg er dan voor dat er een expert (gids of monitor) meegaat die de bergen als zijn broekzak kent.

Thierry PAULIN (NL/BE)
Productmanager
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Score geven
Tips van Wed'ze
Comment choisir son casque de ski WEDZE

Of je nu beginner bent of ervaren skiër, iedereen valt wel eens.

(16)
HAUT DE PAGE