Wat moet je eten op de piste?

(2)

Door de koude, de sneeuw en de pistes die elkaar snel opvolgen heb je energie nodig. Voedingsspecialiste Marie geeft je tips en advies om de hele dag lang in topvorm te blijven.

De bergen, de sneeuw, de zon, ze zijn onmisbaar voor skiërs, snowboarders, toerskiërs... Maar wist je dat je tijdens een dagje op de piste heel wat energie verbruikt? Om in topvorm te blijven geef ik je een paar tips om je inspanningen goed te verteren, die trouwens ook gelden voor je kinderen. Klaar om de steilste afdalingen aan te pakken...

 

 

Hydrateren, hydrateren, hydrateren

Als het koud is voel je soms niet de behoefte om te drinken. Bij activiteiten in de sneeuw verbruik je echter enorm veel energie en zweet je dus ook sterk. Het is dus zonder meer noodzakelijk dat waterverlies te compenseren door regelmatig te drinken.

Net als bij elke andere sportactiviteit neem je dan ook best een flesje water mee.

De gevolgen van dehydratatie kunnen je dagen behoorlijk vergallen: pijnlijke benen en ademnood zullen sneller merkbaar zijn en worden nog versterkt door de hoogte en het zuurstofgebrek, waardoor je gevaar loopt op valpartijen en blessures.

Wat water drinken op elke skilift is dan ook een uitstekende reflex.  

 

Hoe blijf je in topvorm op de piste?

Afdalingen tegen topsnelheid, tussen de heuveltjes door slalommen… Skiën is intens sporten. Skiën vraagt veel energie, vooral door de koude.

Het volstaat je rantsoen te vergroten om je dosis koolhydraten binnen te krijgen. Zetmeel, proteïnes… en je zit weer boordevol energie. Maar vergeet ook niet te genieten, want vakantie is er ook om je smaakpapillen te verwennen door de plaatselijke keuken te ontdekken.

Door de koude en de intensieve inspanningen verbrand je dubbel zoveel calorieën, en dan komt een hongerklopje vaak snel. Het vieruurtje van de kinderen is ook goed voor de rest van het gezin. Graanrepenfruitgommetjes en andere energierepen helpen je om de dag goed door te komen.

 

Tips: Je hebt het gevoel dat stoppen om te eten tijdverlies is? Maak dan gebruik van je ritjes op de skilift om te eten. Maar verlies daarbij je handschoenen niet uit het oog, voor je het weet moet je ze helemaal beneden gaan zoeken!

Nu je perfect weet hoe je je dag op de piste moet organiseren, vergeet je toch ook best dit basisproduct niet: een zonnecrème (factor 50) waarmee je voorkomt dat je zo rood als een kreeft weer huiswaarts keert. Vergeet ook zeker de gevoelige huid van je kinderen niet. Tip: breng de crème aan in de vorm van grappige tekeningetjes en je schattebout zal zich in alle veiligheid kunnen uitleven. En ook handig: denk aan hand- en voetwarmers: ze zijn slim, goedkoop en praktisch.

 

Voilà, je kunt vertrekken. Je hebt nu alle sleutels in handen om jezelf lekker uit te leven en de mensen te laten zien wat je kunt op de piste!

Marie
Aptonia

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Score geven
HAUT DE PAGE